..Muhasabah 3 Dimensi..

Selepas hampir 3 bulan setengah menamatkan alam pengajian..berbulan madu dari segala jenis lectures, tutorials, examinations bla bla.. Kini kembali ke alam reality dgn memulakan perkhidmatan di hospital kerajaan di ibu kota. Hari ni baru sebulan berkhidmat, dah terasa macam bertahun2. Masih mengintai hikmah disebalik penempatan yg agak jauh dari hometown ni. Hehe. Allah tu Maha Tahu=) Satu kebenaran yg diimani.

Baru sebulan juga mulanya transition phase: alam belajar ke alam kerja yg bias cabarannya dah makin terasa. Terkadang merindui kehidupan silam menimba ilmu di taman ilmu dan budi, mendahagakan perhatian dan sentuhan tarbiyah para murobbi..tetapi bila di renung jalan dihadapan..tergalas kini tanggungjawab yang lebih berat apabila kembali dipulangkan kepada masyarakat dalam rangka MEMBERI.

Demi masa.., hidup adalah satu persinggahan ,dalam kembara insan mencari Tuhan. Putaran masa rupanya lebih cepat dari kaki yg melangkah, terkadang tersadung di belantara kehidupan. Mudah-mudahan mutiara ilmu, utaian doa dari kaum keluarga dan sahabat2, juga rahmat dan kasih sayang Allah terus menjadi bekal dan perisai untuk terus tsabat di jalan ini.

Dimensi 1:: Intellectual/Physical
Adakah ilmu berkadar terus dgn masa?
Selepas 17 tahun di alam pengajian (sek. Rendah-menengah-matrikulasi-IPT), saya masih tertanya2 apakah saya benar2 seorang yg berilmu? Ia suatu tempoh yang panjang untuk menumbuhkan biji benih menjadi pokok yang besar rendang, bisa mengembangbiakkan sekawan ternakan berganda2.. Itu nilaian fizikal yang tampak dek mata kasar.
Justeru, andai tempoh masa menjadi ukuran, semestinya kita boleh dikatakan sangat berilmu. Pernah menjadi topik perbualan mahasiswa2 menjelang graduasi bilamana kesediaan memulakan alam pekerjaan dipersoalkan..tapi terus kekal menjadi tanda tanya. Mungkin ia terlalu rumit untuk dirungkaikan.

Di sini, Saya simpul mudah sebagai ilmu itu tidak sesekali berkadar terus dgn masa. Ada orang perlukan 40 tahun untuk benar2 berilmu sebagai manusia, sebagai khalifah dll, ada yg perlukan 60 tahun..dan ada yg perlukan sekadar 20 tahun untuk benar2 memaknakan kehidupan. Allahu Akbar!
Moga kita tergolong dlm golongan org2 yg benar2 BERILMU. Insha Allah.
Dimensi 2:: Spiritual
Koreksi diri menjengah isu2 yg semakin sukar dinilai mata.
Spiritual.
Meneropong taqwa dan iman di dada sendiri.
Masih keliru mencari posisi diri di sisi Rabbul ‘Izzati. .
Masih tertanya2 apakah amal yg ciput diterimaNya sebagai ibadah, atau sekadar melepaskan batuk di tangga. Astaghfirullah33x.

Yang pasti ada turun naik rhytmnya, ada dinamik pada sifatnya, ada keluh kesah pada kekurangannya, ada kemanisan pada ketinggiannya. Petanda naik turunnya iman manusia.

Dimensi 3:: Sosial
Bermasyarakat dengan semua. Saya suburkan sebagai slogan baru dalam mendekati para mad’u terutama dari kalangan teman2 baru sekerja, serumah dll. Masih mengintai ruang dan peluang untuk mendalami hati budi, wavelength masing2 yang spektrumnya sedikit luas. Teruji soft skills yg mungkin jarang digunapakai~ilmu & hikmah dlm menyampaikan=)
Dakwah bilhal-kekal praktikal untuk disebarluaskan.
Semoga Islamnya kita bisa mengesani keluarga kita.
Semoga Islamnya kita bisa mengesani masyarakat kita.
Insha Allah.

0 Response to "..Muhasabah 3 Dimensi.."

Post a Comment